Esteu aquí: Inici Notícies 100 dones que van canviar el món. Ramona Rovira Garriga.
Regidoria de Polítiques d'Igualtat
Accions del document

100 dones que van canviar el món. Ramona Rovira Garriga.

Per Meritxell Prunera Pelegrí Darrera modificació 21-04-2020 07:27

La Fuliola, 23 agost 1902 - Barcelona 5 febrer 1964 Va ser artista del cuplet al Paral·lel també coneguda amb el nom de "Ramoncita Rovira". Va estrenar alguns dels temes més cèlebres de Joan Viladomat.

Filla de Ramon Rovira i Paula Garriga. Ramona va anar a servir a Barcelona com les seves germanes on va conèixer el compositor i pianista Joan Viladomat que li va donar classes de cant al 19 dinou anys va debutar com a cupletista sovint acompanyada pel seu germà qui també havia estudiat cant.

Anys després també va estudiar amb el mestre Vicenç Martin Quirós. El 1922 va publicar el primer disc que incloïa els èxits La muller d'en Manelic i La filla del pescador i l'1 de febrer de 1924 va actuar per primer cop al teatre Maravillas de Madrid amb el nom artístic de Ramoncita Rovira. El 1922 Joan Viladomat va compondre un tango amb lletra de Fèlix Garzo anomenat Fumando Espero que ella va enregistra en un disc per primera vegada el 1924.

Félix Garzo va compondre aquesta lletra per a ser entonada per un cor de fumadores que ballaven tango apache  en una revista, que es va estrenar el 10 de desembre de 1923 al Teatre Victòria. La música, composta per Joan Viladomat, en principi, no va tenir cap èxit, tanmateix Ramoncita va cantar aquesta peça a l'Edén Concert i, a poc a poc, la va anar imposant.  Dos anys després, Pilar Arcos la cantaria a Nova York. L'èxit de la seva versió va fer que "Fumando espero" arribés a Argentina, on la popularitzarien els enregistraments de Rosita Quiroga i Ignacio Corsini (1927).

Ramoncita seguia l'estil de la chanson realiste, que van portar de Marsella Nitta Jo, Andrée Turcy, i Yvonne George, artistes que actuaven a l'Edén Concert, al Dorado i a La Buena Sombra i dels quals en va poder treure ensenyaments. El 1925 va reeditar els èxits madrilenys amb actuacions en els teatres Romea i Maravillas mentre que la revista Fantasio li dedicava una portada. El 1927 va gravar "El tango de la cocaina", de la revista musical homònima signada per Amichatis, Gerardo Alcázar i Viladomat. que li donà molta fama. El 27 de novembre de 1929 intervindrà en l'homenatge a  Antonio i Manuel Machado per la representació número cent de "La Lola se va a los Puertos".El 1930 es va casar amb Miquel Farré que tenia dos fills de un matrimoni anterior. A partir de llavors, només consten algunes actuacions esporàdiques a Barcelona. Entre altres: a finals d'agost de 1936 al Circo Barcelonés; el dia de Nadal d'aquest mateix any, al Teatre Coliseum; al març de 1937 al Teatre Tívoli i, acabada la guerra, l'1 d'abril de 1944 al Circo Roxy.

Ramona va ser abandonada pel seu marit i es va quedar amb els dos fills d'ell. Va anar a viure a casa de la seva germana Carme a l'avinguda de Sant Antoni Maria Claret, i amb el seu cunyat i representant, Joan Canela.

Va morir a Barcelona el 5 de febrer 1964.

A finals de 2014 s'ha muntat un espectacle a càrrec de Jaume Jovells, La maleta de la cupletista, sobre la seva vida.                                                 

 


facebook twitter instagram
PROJECTE DESENVOLUPAT PERSemic Internet